SHRA är en sektion i
Skellefteå Motorsällskap.
start Tävling Resultat bilder om SHARA kontakta länkar

Om SHRA

SHRA står för Swedish Hot Rod Association, det vill säga svenska hotrod föreningen.
Det finns många SHRA föreningar runt om i landet och Skellefteå SHRA är en av dem.


Historien startade 1976 då ett gäng bilintresserade ungdomar i Skellefteå startade klubben. Ett brandteam startades, med inriktning på släckning och livräddning på dragracingtävlingar, detta brandteam är fortfarande aktivt och sköter säkerheten på både våra egna, och andras arrangemang.

brandteamet Efter ett generationsskifte i klubbstyrelsen i slutet av 80-talet så började planerna på att arrangera en årlig bilträff på Skellefteå Folkets park. Den idén slog väl ut och träffen arrangerades med gott resultat under flera år. Denna bilträff ligger numera i träda. När 80-talet byttes ut mot 90-tal så gick SHRA Skellefteå med i Skellefteå Motorsällskap som en egen sektion med inriktning på dragracing. Detta gav oss bra möjligheter att utvecklas tack vare en väl fungerande organisation och en fantastisk kanslipersonal.

Nästa stora grej för SHRA Skellefteå blev att arrangera dragracingtävling på den numera legendariska Torsgatan i centrala Skellefteå. Anledningen var då som nu att minska antalet illegala streetrace och ge folk chansen att köra lagligt under säkra former. Denna succé, som startade 1993, kördes de två första åren som en endagstävling men kom sedan att vara en tvådagarstävling fram till 2003 som blev det sista året på denna plats. Detta arrangemang var ända från början populärt både bland förare och publik. Vi köpte en egen tidtagningsutrustning för dragracing 1995 och har sedan uppdaterat den i omgångar med bl.a. scoreboards. Vi tvingades 2004 att ta ett sabbatsår p.g.a. olika omständigheter men inför det kommande året -05 så flyttades arrangemanget till dess nuvarande plats, flygbasen i Fällfors norr om Skellefteå. Flytten var inte helt problemfri inte minst vad gällde logistiken, men det blev mycket lyckat och banan har redan rykte om sig att vara en av Sveriges slätaste. Samarbetet med företag och föreningar i Fällfors var på topp redan första året vi körde tävlingen där, och vi hoppas att vi får fortsätta att bruka banan i Fällfors under många år.

Dragracing i Sverige och Norden är på stor frammarsch inte minst tack vare den nya Dragracing-serien Toyo Scandinavian Dragracing Series (TSDS), men även startandet av förarföreningar, och webbportaler för dragracingintresserade som har poppat upp dom senaste åren. Vi ser hoppfullt på framtiden

/ SHRA Skellefteå


   © SHRA Skellefteå 2007 - site design bybella.